Steunkousen

Oedeem03

Therapeutisch elastische kousen

Veel mensen lijden aan opgezette, dikke en vermoeide benen of armen als gevolg van spataderen, trombose en zwangerschap of hart- en vaatproblemen. Ook na een operatie, bestraling, infectie of ongeval kunnen deze klachten optreden. Dit leidt in veel gevallen tot veneus of lymfatisch oedeem.
Behalve een goede behandeling van de oorzaak van de klacht kunnen therapeutisch elastische kousen (ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd) helpen om de klachten te verminderen.
Als gespecialiseerd en erkend oedeemtherapeut hebben wij de mogelijkheid om de juiste behandeling voor u te verzorgen en zodra uw ledematen oedeemvrij zijn, in overleg met u een kous te selecteren die past bij de ernst van uw klacht en uw levensstijl.
Er zijn 2 soorten therapeutisch elastische kousen. Rondbrei kousen en vlakbrei kousen (met naad). Deze kousen verkrijgen hun naam door de wijze waarop ze gebreid zijn. Daarnaast bestaan er nog een aantal verschillende mogelijkheden in lengte (onderbeen kous, bovenbeen kous, panty of armkous met of zonder handschoen), pasvorm, drukklasse, kleur en bevestiging.
Therapeutisch elastische kousen worden altijd aangemeten. Indien uw maten het toelaten wordt er gekozen voor een confectiekous. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om te kiezen voor een op maat gemaakte kous.

 

Aanmeten en afspraak maken:
Voor het aanmeten of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze oedeemfysiotherapeut. Om een afspraak te maken voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen samen met uw verzekeringsgegevens. Voor alle volgende verstrekkingen van therapeutisch elastische kousen kunt u zonder verwijsbrief bij ons terecht.

 

Verstrekkingen van kousen en de kosten:
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kunnen de kosten van de kousen rechtstreeks met de verzekering worden verrekend, mits er sprake is van een chronische indicatie waarbij het dragen van TEK medisch te verantwoorden is. Iedere zorgverzekeraar heeft haar eigen hulpmiddelenreglement waarin staat aangegeven hoeveel kousen verstrekt mogen worden per periode.

 

Levertijd:
Confectiekousen kunnen normaal gesproken binnen 5 werkdagen geleverd worden. Maatwerk kousen kunnen binnen 10 werkdagen geleverd worden. Wij zijn aangesloten bij FysioTek, zij faciliteren de verstrekking van de therapeutisch elastische kousen (www.fysiotek.nl).

 

Wasvoorschriften:
De kousen moeten minimaal één keer per week op de hand gewassen worden in lauw water. De kousen moet goed uitgespoeld worden, niet wringen maar in een handdoek rollen en daarna aan de lucht drogen. U mag de kousen niet op de verwarming hangen en niet in de droogtrommel drogen. De kousen kunnen ook in de wasmachine op 30 graden worden gewassen. De kousen slijten niet door het wassen. Ze behouden juist een betere pasvorm.
Verder kunt u beter geen bodylotion of crème gebruiken voor u de kous aantrekt. De vezels in de kousen kunnen aangetast worden door zalven en crèmes. Het is voor de levensduur en effectiviteit van uw kous beter als u uw benen in de avond verzorgt.

 

Aantrekadvies:
De therapeut oefent met u de juiste manier van aan- en uittrekken van de kous en kan u helpen met het kiezen van een hulpmiddel hiervoor. Er bestaan verschillende hulpmiddelen om het aan- en uittrekken van de kous gemakkelijker te maken. Ook deze aan- en uittrekhulpmiddelen kunnen wij leveren.

 

 Klik hier om de Fysiotek patientenfolder te downloaden.