CVA

cva-1200-350px

CVA (hersenbloeding, beroerte)

De medische term voor een beroerte of hersenbloeding is CVA, cerebrovasculair accident. De gevolgen van een CVA zijn deels lichamelijk van aard. Zo kunt u bijvoorbeeld problemen hebben met lopen, moeite met het evenwicht, een been/arm hebben die “niet meewerkt” of moeite hebben met praten of het begrijpen van taal. Hiernaast kan een CVA ook zorgen voor psychosociale problemen, dit kunt u merken aan uw gedachten, gedrag of veranderingen in uw karakter. U kunt moeite hebben met concentreren, te maken krijgen met geheugenstoornissen en vermoeidheid. De problemen die u ondervindt, zijn afhankelijk van welk deel en de hoeveelheid weefsel van de hersenen dat aangedaan is.

 

Het doel van de therapie is dat u leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Voor een zo goed mogelijk herstel is intensief oefenen noodzakelijk. Het accent van de fysiotherapie zal als eerste gericht zijn op het hervatten van uw ADL (algemene dagelijkse activiteiten) en vervolgens werk, hobby’s en sport. Het is goed als u zelf aangeeft wat u wilt bereiken. De behandeling, adviezen en begeleiding wordt afgestemd op uw “hulpvraag”.

 

Wanneer u in staat bent om naar de praktijk te komen, wordt ernaar gestreefd om 2x per week te trainen. Wij kunnen u ook aan huis behandelen wanneer het voor u onmogelijk is om naar de praktijk te komen. Tijdens de therapie wordt er regelmatig geëvalueerd om te bekijken hoe de voortgang is en of de doelen eventueel bijgesteld dienen te worden.